Založ si blog

Letný slnovrat – Midsommar

Počiatky slávenia tohto sviatku sú zahalené tajomstvom. Dnešná podoba sviatku Midsommar  je dokonalá fúzia starých a nových tradícií a bola vždy spojená s erotikou a oslavou plodnosti. Kúzlo prvej piatkovej noci po letnom slnovrate patrí hlavne mladým ľuďom a tanec trvá až do rána. Oslavy pokračujú aj sobotu. Pre mnohých švédov ide o najvačší sviatok v roku. Sviatok Midsommar oslavuje celá rodina. Na letný slnovrat je Švédsko jedna veľká letná párty. Teplo konečne prišlo a noci sú dlhé a svetlé. Stavia sa Májka, viažu sa vence a a jedia jahody. Je to tradícia a zachovávajú sa dávne zvyky.

Midsommar celebration

Sviatok Midsommar Autor: Stefan Berg/Folio/imagebank.sweden.se

Rituál pitia piva

Rozšírený názor je, že tanec okolo májky je pozostatkom dávnej oslavy plodnosti a letného slnovratu. No ani teraz sa nevie ako to vzniklo. My vlastne vieme veľmi málo o dávnych slávnostiach svätojánskej noci. Je pravdepodobné, že nejakým spôsobom v dávnej minulosti oslávili letný slnovrat, a usúdili, že sviatok by sa mal spojiť aj s plodnosťou. Ale ako sa k tomu dostalo to pivo ? To sa tiež doteraz  nevie. Podľa stredovekých prameňov sa prepokladá, že to ku sviatku postupne pridali Vikingovia.

 

Májka z Nemecka

Májka pravdepodobne prišla do Švédska z Nemecka niekedy v stredoveku a je znázornená na obrazoch z roku 1600. V  Nemecku a aj na Slovensku a inde v Európe sa stavajú májky skôr v predvečer 1. mája. No vo Švédsku je v máji zima, stromy tu nemajú listy na stavbu májky  a tak posunuli tradíciu do času letného slnovratu podobne ako iné jarné oslavy.

Tanečný parket okolo Májky

Od 18.storočia existuje  švédsky folklórny materiál o tom, ako sa oslava letného slnovratu integrovala do súčasného roľníckeho prostredia. Po prvé, dom bolo potrebné po zime vyčistiť. Podlahy boli pozametané a čisté. Všetky látky boli konečne vyprané, lebo v tuhej zime to nebolo možné.  Kachle by mali byť vypustené a vyčistené a nádvorie bolo tiež upratané a pekné. Celý dom sa vyzdobil s kvetmi a listami z brezy a iných stromov. Podlahy posypané listami  boli  krásne na pohľad a voňali. Za dverami a za oknami boli práve rozkvitnuté vetvičky. Mestá kde sa slávilo boli ozdobené tiež. Poľnohospodári z vidieka predávali pre mestských obyvateľov vetvy z brezy. A keď bolo vypratané tak sa šlo na zábavu. Domy boli malé a tak sa išlo tancovať vonku okolo čerstvej a voňavej májky:-)

 

Sviatočné jedlo

Jedlo, ktoré sa podávalo na Midsommar bolo slávnostné.  Menu sa líšilo v závislosti na tom, kde v tejto krajine luďia žili a podľa dostupnosti rôznych potravín. Severské múzeum zaznamenáva často spomínané ryby, ale aj mäso a bravčové mäso. Vitgröt a uhorky tiež patrili do skupiny potravín v súlade s týmito zvykmi. Vitgröt bol názov pre jemnejšie kaše, ktoré sa často jedli na tieto slávnosti.  Slávnostnú kašu varili v mlieku namiesto vody a zo pšeničnej múky alebo jačmeňa a neskôr aj z ryže.

 

Midsommar dnes

Dnes jeme vo Švédsku na Midsommar sleďa, nové zemiaky a jahody so smotanou a pijeme pivo a vodku. Ryba hrozne smrdí a dá sa jesť iba von. Táto teraz štandardná ponuka na Midsommar párty sa prvý krát objavila v priebehu roka 1900. Na mnohých miestach v poľnohospodárskej komunite sa stavia májka a spoločne sa bavíme a tancujeme okolo nej. Existuje mnoho variantov májky podľa tvaru, veľkosti, dekorácie a podľa toho ako sú girlandy  zavesené. Listy patrili medzi najbežnejšie dekorácie, rovnako ako dnes sú to papierové pásky a niekedy aj farebné vaječné škrupiny.

 

„Små grodorna“ – „Malé žaby“ z konca 19. storočia

Tancovanie do kruhu a veľa nekonečnej radosti  bolo vtedy rovnaké ako dnes. Avšak tancovanie a spievanie pesničky „Små grodorna“ sa stalo národným symbolom pre Midsomamar až  začiatkom minulého storočia.  Pravdepodobne hru  a pesničku   vytvorili vo  výcvikovom stredisku Nääs pri Göteborgu, kde sa poľnohospodárska obec učila remeslá.V záznamoch z 19. storočia sa pesnička nenechádza. S súčasnosti je pesnička symbolom sviatku Midsommer podobne ako pieseň Tichá noc u nás na Vianoce. Vyhľadajte text „Små grodorna Midsommar“ na youtube :-). Spolu tancuje celé mesto a celá dedina. Ja bývam na severe a tu máme celú noc svetlo. Midsommar party je zážitok na celý život.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

ingvar

Prehľad o švédskej kultúre a prírode

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 6674x
Priemerná čítanosť článkov: 6674x

Autor blogu

Kategórie

Archív